Reklama
 
Blog | Michaela Šojdrová

Vedení EU by nemělo být předmětem zákulisních her

Očekávané se stalo skutečností. Lídři EU se nedohodli na lídrech EU. Další pokus budou mít 30. června.  Kdyby respektovali výsledky voleb, nemuseli si kazit neděli.

Proces vybírání čelních představitelů EU se zřejmě potáhne a je propojený i s postem předsedy Evropského parlamentu. Na ten kandiduje i Jan Zahradil. Proč ne, pokud ODS podpoří kandidáta EPP na post předsedy Komise, Manfreda Webera? Přiznám se ale, že by mi v čele EP trochu vadil člověk, který má „nadstandardní vztahy“ s Číňany (a nejsou to zrovna disidenti).

Macron a Babiš svými zákulisními hrami obcházejí demokratické rozhodnutí občanů.  Evropská lidová strana vyhrála volby a má na post předsedy Komise právo. Tak byla pravidla předem stanovena (usnesením EP). Když se tento princip nyní pošlape, jak budou lidé přistupovat k volbám v roce 2024?

Ostatní politické skupiny nemají důvod zpochybňovat kandidáta EPP. Koaliční strany ve vládě si také nemluví do toho, kdo bude za ně ministrem. V tom smyslu nelze akceptovat návrh Macrona, aby byl předsedou Komise zkušený diplomat a byrokrat Barnier. Přes všechny jeho zásluhy na vyjednání brexitové dohody se domnívám, že on je ve srovnání Weberem „muž minulosti“. Je smutné, že český premiér dělá v tomto Macronovi poslušného služebníčka.

Slovy klasika nás nyní po neúspěšném Blitzkriegu čeká dlouhá zákopová válka. EPP je na ni připravena, my nikam nespěcháme. Držíme linii.

J.C. Juncker vtipkuje, jak těžké je ho nahradit. V tom bych s ním nesouhlasila. Manfred Weber by byl daleko lepší předseda Komise než on, rozhodně z pohledu České republiky, kterou velmi dobře zná. Weber je mladý dynamický politik, který není arogantní a umí naslouchat lidem. To EU a Komise potřebuje nyní ze všeho nejvíce.

Reklama