Reklama
 
Blog | Michaela Šojdrová

TTIP není pro Evropany hrozbou, ale šancí

Evropský parlament dnes schválil doporučení Evropské komisi k jednání o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství. Soudím, že udělal dobře a nemalou měrou tak přispěl k vyjednání skutečně kvalitní dohody, která nás ve svém důsledku obohatí.

 

Osobně, stejně jako KDU-ČSL, kterou v Evropském parlamentu zastupuji, uzavření dohody o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství mezi EU a USA (TTIP) podporuji za předpokladu, že bude plně dodržen mandát, který členské státy Evropské komisi jakožto vyjednavači této dohody daly. Čerstvé usnesení Evropského parlamentu nás k tomu opět přiblížilo.

Otázku dohody mezi EU a USA považuji za velice důležitou nejen já, ale i Evropané. Je zajímavé, že snahy o dohodu s USA podporuje v průměru 62,5 % Evropanů, což vnímám jako velmi pozitivní signál.

Kolem TTIP se ale bohužel objevila řada mýtů a obecná diskuse zejména na sociálních sítích je často vedena jen v rovině subjektivních dojmů. Předseda Komise Juncker přitom jasně uvedl, že si přeje vyváženou a opodstatněnou obchodní dohodu se Spojenými státy, přičemž Evropská unie neobětuje své normy v oblasti ochrany údajů, zdraví, bezpečnosti potravin, životního prostředí ani v sociální oblasti nebo své kulturní rozmanitosti.

Reklama

Pro mne je též podstatné, že žádnými ustanoveními budoucí dohody by neměla být dotčena možnost EU nebo členských států EU poskytovat dotace a finanční podporu kulturním odvětvím a kulturním, vzdělávacím, audiovizuálním a tiskovým službám.

Velké emoce pak vzbuzuje otázka zahrnutí mimosoudního řešení sporů mezi investory a státy (ISDS) do těla dohody. Europoslanci v otázce urovnávání sporů mezi investory a státem navrhují vytvořit nový systém, postavený na základě demokratických zásad. Těmi jsou např. veřejnost jednání, nezávislost odborných soudců, mechanismus odvolání či možnost přezkumu. To vše při respektování příslušnosti soudů EU a jejích členských států.

Evropská komise má dnes pro vyjednávání mandát a důvěru všech 28 členských zemí. Konečné slovo bude mít Evropský parlament a parlamenty jednotlivých členských států. Pochybuji, že by všechny tyto instituce podpořily dohodu, která by byla pro Evropu a její občany hrozbou.