Reklama
 
Blog | Michaela Šojdrová

Spitzenkandidát evropských lidovců z německé strany Šumavy?

Manfred Weber ve Štrasburku

Tento týden oznámil předseda našeho klubu Evropské lidové strany v Evropském parlamentu, Manfred Weber, svou kandidaturu na šéfa Evropské komise. Pokud bude naším kongresem zvolen, bude kandidovat v čele naší politické rodiny, jako náš Spitzenkandidát v eurovolbách v květnu 2019. Podpořila jej i německá kancléřka Angela Merkelová, která usoudila, že právě tento mladý politik (je mu 46 let) z bavorské CSU je tím pravým pro současnou neklidnou dobu plnou populismu.

Manfreda Webera znám velmi dobře jako našeho předsedu a dobrého přítele v parlamentní politice. S velkou elegancí dokáže uřídit poslanecký klub o 217 členech z 28 zemí. Dokáže přitom všem naslouchat, malým i velkým, důležitým i méně důležitým. Weber je parlamentář, nepochází z exekutivy. Je to to jeho výhoda – není byrokrat, je spjatý s lidmi, se svým regionem, s občany.

Weber je členem předsednictva bavorské CSU, která je pro KDU-ČSL asi nejužším zahraničním partnerem, se kterým sdílíme většinu ideových východisek. Sám Weber v bavorském sněmu i v Evropském parlamentu zastupuje region Dolní Bavorsko, který sousedí se Šumavou. Českou republiku zná velmi dobře a má ji rád. To je pro nás skvělá zpráva. Zasazuje se o volný trh ve službách a proti protekcionismu, např. v otázce kamionové přepravy, a to i navzdory svým mnohým německým kolegům. Patří také k velkým kritikům projektu Nord Stream 2, který je výhodný pro Rusko a velmi nevyhovuje např. Polákům.

Po dlouhé době možná přišel čas, aby do čela Evropské komise usedl Němec (posledním byl Walter Hallstein, který úřadoval do roku 1967). Německo je tahounem Evropské unie po stránce ekonomické a politické, ať se nám to líbí nebo ne. Na úzké spolupráci s Německem může naše země jen vydělat.

O roli čelního kandidáta ELS na post šéfa Evropské komise se ale kromě Webera uchází i jiní politici, neméně kvalitní a zkušení. Např. bývalý francouzský komisař a vyjednávač o brexitu, Michel Barnier, a bývalý finský premiér Alexander Stubb. Rozhodně bude tedy na našem kongresu v Helsinkách v listopadu 2018 z koho vybírat.

Reklama