Reklama
 
Blog | Michaela Šojdrová

Potřebujeme nového prezidenta – spojme se a můžeme vyhrát

Volba prezidenta mi začíná připomínat známé heslo mušketýrů „Jeden za všechny, všichni za jednoho“.  Výhrou všech kandidátů bude, když Miloš Zeman nevyhraje v prvním kole a když tedy alespoň jeden z nich postoupí.   Ukazuje se, že tím kandidátem by mohl být Jiří Drahoš. Ve druhém kole pak může porazit Zemana, pokud ho ostatní kandidáti a zejména voliči podpoří. Mušketýři by to udělali.

„Ovčáčka čtveráčka“ na Hradě už bylo dost. Zdá se, že si to začíná myslet většina lidí v této zemi. Kéž by.  Volba prezidenta je tajná, ale mnoho lidí se mne ptá, koho budu volit a proč.

Není to poprvé. V roce 2008 jsem jako poslankyně otevřeně podpořila Jana Švejnara proti Václavu Klausovi. Tehdy jsem také vysvětlovala, proč si myslím, že by Švejnar byl lepším prezidentem. Bohužel mi průběh druhého mandátu Klause, korunovaný širokou amnestií v roce 2013, dal za pravdu.

Připomínám to proto, že vidím, jak rádi zapomínáme a máme teď jedinečnou možnost předejít dalšímu zklamání a dalším mezinárodním ostudám. V čele země potřebujeme osobnost, která si zaslouží naši důvěru a respekt, ne za to, co slibuje, ale za své činy. Česká republika potřebuje prezidenta, který bude ctít Ústavu, nebude vyjednávat se zahraničními partnery za zády české vlády, nebude obestřen aférami z minulosti.

Budu volit profesora Jiřího Drahoše, protože splňuje dvě základní podmínky: má předpoklady být dobrým prezidentem a má šanci být zvolen. Znám ho od chvíle, kdy se stal předsedou Akademie věd. Kromě toho, že je mezinárodně uznávaným vědcem, je velmi schopným manažerem. Bez nadsázky lze říct, že se zasloužil o přežití naší největší národní výzkumné instituce. Osm let ji řídil tak, že dnes nikdo o jejím smyslu nepochybuje. Jiří Drahoš patří k elitě národa. Je důvěryhodnou a respektovanou osobností. Zůstal skromným a také laskavým člověkem. Věřím, že by ve funkci prezidenta dokázal povzbudit zdravou národní hrdost, sounáležitost a ducha spolupráce.

Zároveň má šanci porazit Miloše Zemana. Šel do kampaně bez velkého sponzora, ale poctivě a s přesvědčením, že má této zemi co nabídnout. Myslím, že má.  Jsem přesvědčena o tom, že bude prezidentem, na kterého můžeme být hrdí.

Děkuji všem dalším kandidátům za jejich nasazení. Není pro ně lehké čelit taktice stávajícího prezidenta, který svojí neúčastí v debatách celou volbu zlehčuje, snaží se z ní udělat frašku a své soupeře tak ponížit.  Pokud Jiří Drahoš porazí Miloše Zemana, bude to vítězství vlastně všech ostatních kandidátů. Potřebujeme nového prezidenta, proto prosím: „Spojme se a můžeme vyhrát. Všichni za jednoho, jeden za všechny“.

Reklama