Reklama
 
Blog | Michaela Šojdrová

Pár poznámek ke Sputniku, Zemanovi a EU4Health

V České republice prezident navrhuje vládní čistky jako trest za to, že zodpovědní odborníci a politici nechtějí nakupovat a používat neakreditovanou ruskou vakcínu Sputnik V. Prezident Zeman se zřejmě stále více inspiruje v Číně, kde čistky probíhají jak na běžícím páse. Jeho prosba o čínskou vakcínu také pochopitelně neušla čínské propagandistické mašinérii, která ji náležitě využila. Mezitím jsme v Bruselu odhlasovali 5,1 miliard euro na podporu konkrétních opatření zdravotnictví v letech 2021-2027. EU tím podpoří členské státy v jejich společném řešení krize a potenciálními budoucími krizemi.

Každá vakcína, či lék, které pomůžou v boji s pandemií, jsou samozřejmě vítány. O bezpečnosti vakcín a léků musí rozhodovat odborníci a vědci.  Sputnik V nás rozhodně před pandemií nezachrání. Rusko avizovalo, že má vakcíny zatím málo a neplánuje masový vývoz dříve, než budou proočkovaní obyvatelé Ruska. To bude až ve druhé polovině roku a v té době už určitě Sputnik nebudeme potřebovat, protože do konce léta bude v EU dostatek schválených a bezpečných vakcín. Čínskou vakcínu sice dostal do ramene maďarský premiér Orbán, ale občanům ČR bych se jí bez evropské akreditace bála doporučit. A Číňané o tuto akreditaci nepožádali.

Kromě tří schválených vakcín od společností Biontech / Pfizer, Moderna a AstraZeneca, se zítra se očekává schválení vakcíny Johnson & Johnson. V procesu schvalování Evropskou lékovou agenturou jsou již nějakou dobu také vakcíny americké společnost Novavax a německý Curevac. A probíhá také posuzování Sputniku V. Otázka ale je,  jak toto posuzování dopadne. Obecně platí, že ČR zatím nestíhá využít všechny vakcíny, které už tady jsou, a na jaře dorazí další miliony dávek schválených očkovacích látek.

Kolega, poslanec EPP, lékař a mluvčího pro otázky zdravotnictví, Peter Liese v tiskové zprávě ze 4. března 2021 upozorňuje, že nezávislé, vědecký zhodnocení je v případě Sputniku obzvlášť důležité. Ruská vláda schválila vakcínu již v srpnu loňského roku. V té době bylo testováno méně než 100 osob. To je dostatečný důvod k pochybnostem. Ve studiích provedených seriózními výrobci, jich bylo pokaždé testováno více než 40 000.

Jak jsem zmínila na začátku, Evropský parlament schválil nový program EU pro zdraví EU4Health, který má posílit evropský zdravotnický systém tak, aby zvládal nečekané krize, posílit národní systémy zdravotní péče a podpoří inovace a investice do nich. Členské státy teď vyjednávají s Evropskou komisí o svých plánech obnovy. To jsou všechno velkorysé nabídky EU na pomoc s pandemií. Je na členských státech, jak je dokáží využít a Česká republika by se měla soustředit na to, aby tyto fondy využila co nejlépe a prezident by neměl vyvolávat politickou krizi v době nezvládnuté zdravotní krize.

 

Reklama