Reklama
 
Blog | Michaela Šojdrová

Ocenění saudskoarabského bloggera posiluje evropské hodnoty

„Svoboda projevu je vzduch, který dýchá každý myslitel,“ uvádí Ráif Badawí, letošní laureát Sacharovovy ceny za svobodu myšlení. Jeho ocenění Evropským parlamentem je jednou z událostí posledních dní, která by neměla uniknout pozornosti. Je příležitostí, jak znovu připomenout apel na dodržování základních lidských práv a podtrhnout hodnoty, na kterých je Evropská unie založena.

Ráif Badawí je zakladatelem internetového diskusního fóra Free Saudi Liberals. To prosazuje liberální islám, jeho oddělení od státní moci a důraz na svobodu myšlení a projevu se současným zahájením diskuse o roli a podobě islámského práva v muslimské společnosti. V roce 2012 byl Badawí zatčen a obviněn z několika trestných činů, včetně odpadlictví, za které, stejně jako za čin rouhání, hrozí v Saudské Arábii trest smrti. V květnu loňského roku nad ním soud vynesl verdikt deseti let odnětí svobody a tisíce ran bičem, doplněný o vysokou peněžitou pokutu (v přepočtu 6,5 milionu Kč).

V lednu tohoto roku zahájené veřejné bičování bylo následně z důvodu Badawího zdravotních komplikací a po silných mezinárodních protestech odloženo. K výzvě na zachování svobody slova se otevřeným dopisem připojilo i 18 laureátů Nobelovy ceny, k udělení milosti a propuštění vězně pak vybízí úřadujícího krále Salmána rovněž předseda Evropského parlamentu.

Ocenění odvážného saudskoarabského muže Sacharovovou cenou reprezentuje postoj Evropského parlamentu a vyzdvihuje základní demokratické a kulturní hodnoty, na kterých EU staví. Evropa dává tímto aktem jasně najevo, že je rozhodnuta své hodnoty, vycházející z principů svobody, tolerance a důstojnosti každého člověka, hájit, a že je připravena nabídnout podporu těm, kteří v Evropě hledají naději a ochranu.

Dnes je návrat k těmto hodnotám stěžejním předpokladem zachování evropské kulturní identity. Prostředí občanské svobody, které nám často připadá samozřejmé, je privilegiem, po kterém mnozí touží, ideálem, za který někteří neváhali položit své životy. Navázání na duchovní základ evropských hodnot v sobě skrývá potenciál, který může pozitivně ovlivnit nejen naše vlastní směřování, ale představuje také cestu, jak vést konstruktivní dialog se světem islámu i nadcházejícími kulturně-společenskými výzvami sjednocené Evropy.

Apel na osvobození Ráifa Badawího nevnímám jako útok proti Saudské Arábii jako takové, ačkoli se zdejší praxí uplatňování islámského práva šaría osobně nesouhlasím. Provedení příslušných právních reforem podporuji o to více vzhledem k faktu, že Saudská Arábie v současnosti zastává významnou pozici v poradní skupině Rady OSN pro lidská práva.

Reklama