Reklama
 
Blog | Michaela Šojdrová

Několik vět k „European way of life“?

Kolem názvu portfolia kandidáta na místopředsedu Evropské komise Margarítise Schinase z Řecka se rozvířila debata. A právem. „Evropský způsob života“ je netradiční název portfolia, který vzbuzuje emoce.  Zřejmě to byl i záměr nové šéfky komise Ursuly von der Leyenové –  vyvolat debatu o tom, jak definujeme sami sebe, Evropany.

Levice a liberálové křičí, že se jedná o ústupek krajní pravici. Evropská lidová strana, k níž náleží Ursula von der Leyen i Margarítis Schinas, chce někomu (myšleno migrantům) nutit evropské způsoby a zabraňovat imigraci a integraci kulturními bariérami. V tomto smyslu budou na Schinase útočit i během dnešního slyšení před výbory Evropského parlamentu.

Myslím, že to je účelová dezinterpretace. Komisař Schinas má za úkol „chránit evropský způsob života“. Co to znamená konkrétně? Předsedkyně EK od něj očekává  koordinaci různých programů a politik od migrace až po mládež a kulturu s cílem zajistit synergii a důraz na inkluzi a otevřenost. Taková koordinace je zapotřebí. On sám v písemné odpovědi uvádí například to, že chce pracovat na novém paktu o migraci a azylu, chce se zaměřit na legální cesty i ochranu hranic, azyl i návrat a úzkou spolupráci s partnery mimo EU.

To, že právě Řekovi byla svěřena migrace má svoji logiku. Dá se očekávat, že pokud Margarítis Schinas bude vyzývat ostatní státy k solidaritě, bude si muset Řecko nejprve udělat pořádek doma. Bude muset lépe chránit vnější hranici Schengenského prostoru, na jedné straně vracet neúspěšné žadatele o azyl a na druhé straně se lépe postarat o ty, kteří mezinárodní ochranu skutečně potřebují. Solidarita je součástí „European way of life“, stejně jako odpovědnost a bezpečí. Možná trochu v protikladu k „American way of life“, která se vyznačuje daleko větším individualismem ve smyslu „pomoz si sám“.

Nevidím nic špatného na tom, aby se migranti, kteří přijdou do Evropy, přizpůsobovali našemu způsobu života. Naopak je to velmi žádoucí. Chceme, aby se naučili jazyk, pracovali, jejich děti chodily do školy. Naopak nechceme, aby zde šířili a realizovali ideologii fundamentálního islámu, která není s evropskou kulturou a hodnotami kompatibilní. Nebereme jim jejich víru, ale chceme, aby přijali naše pravidla. Koneckonců, většina imigrantů do Evropy přišla právě s tím, že chce žít „European way of life“.

 

 

Reklama