Reklama
 
Blog | Michaela Šojdrová

Jak řídit EU v krizi? Německé předsednictví nezklamalo

Evropský parlament ve dnech 13. -18. 12. odhlasoval legislativní rámec pro příští sedmileté finanční období. Vypadalo to jako běžná agenda, jako bychom nebyli pod obrovským časovým i politickým tlakem, jako bychom nečelili dopadům pandemie ani Brexitu. Jako zástupce Evropského parlamentu v řadě jednání musím ocenit přístup německého předsednictví, od kancléřky, přes ministry, diplomaty až po úředníky. Myslím, že nám ukázali, jak se dá efektivně vyjednávat, a to i v tak komplikovaném uskupení, jakým je EU.

Když německá kancléřka přebírala v polovině roku předsednictví, bylo jisté pouze to, že se všichni spoléhají na silnou a organizovanou německou administrativu, která by měla dotáhnout přípravu na nové sedmileté období. Hlavním úkolem bylo schválit víceletý finanční rámec. Německo má pro roli „brokera“ o rozpočtu nejlepší předpoklady, neboť je jako největší země EU i největším přispěvatelem do společného rozpočtu. Jednání o rozpočtovém rámci je vždy příležitostí k prosazování národních zájmů. I letos nám to Maďarsko a Polsko připomněly. Novými vážnými překážkami se stalo jednání o Brexitu a především dopady pandemie Covid19. Přesto 16. prosince mohl ministr Spolkové vlády pro evropské záležitosti, Michael Roth, konstatovat: „ Úkol splněn“ a předat štafetu Portugalsku.

EU má schválený rozpočet na rok 2021, i finanční rámec na příštích 7 let, který spolu s fondem na obnovu činí 1,8 bilionu eur. Poprvé je dohoda o finančním rámci také spojena s připomenutím toho, že podmínkou čerpání finančních prostředků je dodržování zásad právního státu. Historickým mezníkem je také dosažení dohody na snižování skleníkových plynů s cílem klimatické neutrality v roce 2050 a masivní podpora „zelené ekonomiky“, která by měla tvořit 30 % výdajů finančního rámce.

Jen v oblasti vzdělávání a kultury, kterou pro frakci Evropské strany lidové v Evropském parlamentu garantuji, se to týkalo tří programů – ERASMUS, Kreativní Evropa a Evropský sbor solidarity. Již první výměna názorů s německými ministry  a zástupci při EU/diplomaty a úředníky, ukázala jejich otevřenost a ochotu k dohodě. Německé předsednictví podpořilo naše požadavky na navýšení rozpočtu na vzdělávání (Erasmus, + 2,2 mld. eur) a kulturu (Kreativní Evrop +600 mil. eur). Při jednání o legislativě dokázalo německé zastoupení při EU pomoci odblokovat pozice všech tří institucí  a nalézt shodu.  Nikdo neprohrál, každý prosadil část svých priorit a především vyhráli ti, kteří s programy od 1. ledna 2021 mohou počítat. Jsou to žáci a studenti, učitelé, neziskové organizace, dobrovolníci a kulturní a kreativní sektor, ti všichni mohou pokračovat ve svých aktivitách  a mohou počítat s ještě větší podporou těchto programů.

Když se něco podaří a máte radost, je dobré se o ni podělit, zvláště v této zvláštní, uzavřené a napjaté době koronavirové. A tak jsem se chtěla i touto cestou podělit o zkušenost, která není běžná. V politice zažíváme hodně zklamání, ale německé předsednictví nezklamalo a splnilo to, co se od něj čekalo. Odvedlo dobrou práci pro všechny občany v EU. Třeba poslouží i jako inspirace pro předsednictví české v roce 2022.

 

Reklama