Reklama
 
Blog | Michaela Šojdrová

Šikmá plocha populismu: města versus venkov

Výsledky voleb a referend z poslední doby potvrzují trend, že města volí jinak než venkov. V referendu o brexitu Londýn či Manchester hlasovaly jinak – tj. pro setrvání v EU – než anglický venkov. New York, ale i Pittsburgh v jinak v Trumpem dominované Pensylvánii volily Clintonovou, na rozdíl od vnitrozemských oblastí Minnesoty či Ohia. Nejnověji tuto neděli se ukázal ten samý jev i v Turecku – Istanbul a Ankara hlasovaly „ne“ změně ústavy, anatolský venkov volil „ano“. Určitou výjimkou pak byli Turci v evropských městech, jako Berlín či Amsterdam, kteří masově podpořili Erdogana. Taková výjimka to ale není, protože většina z nich pochází právě z venkovských oblastí Turecka.

Kde se bere tato dichotomie a platí univerzálně? Projeví se opět při nedělních prezidentských volbách ve Francii? Kde pramení větší náchylnost venkova k populismu? To jsou relevantní otázky, které bychom neměli podceňovat v zájmu zachování soudržné demokratické společnosti.

Donedávna platilo, že venkov živil zemi, byl nositelem tradic a představoval jakési její zdravé jádro. Pokud k tomu ovšem přidáme dovětek „zdravé jádro oproti zkaženým městům“, jsme již právě na šikmé ploše populismu, ze které se již kutálí Turecko po nedělním hlasování.

Venkovské oblasti všude v Evropě od Portugalska až po východní Turecko trpí odlivem pracovní síly, investic i obchodních aktivit. Turismus v různých podobách a dotované zemědělství je v mnoha oblastech jen slabou náhražkou.

Naše politika by se měla ve větší míře tedy zaměřit právě na venkov. Měli bychom bojovat proti jeho vylidňování pomocí pobídek, které budou stimulovat místní ekonomický rozvoj a příležitosti pro mladé lidi. Evropská unie a její zemědělské a regionální fondy nám v tom velmi pomáhají, ale bohužel tu nebudou věčně.

Na české politické scéně se objevil subjekt, který se snaží o sepjetí venkova s městy a překonání výše zmíněného rozdělní města versus venkov. Koalice KDU-ČSL a Starostů nabízí program pro ty nejmenší obce i města. Momentálně se zdá, že právě tato koalice může být největší hrází proti populismu různých podob, který může slavit úspěch i našich podzimních sněmovních volbách. Dobrý program pro venkov a schopnost oslovit tamní obyvatele s dobrou perspektivou se ve světle nastíněných trendů jeví jako důležitější než kdy jindy.

Reklama