Reklama
 
Blog | Michaela Šojdrová

Evropa má palčivější problémy než polskou vládu

Evropská komise zahájila s polskou vládou dialog a kabinet Beaty Szydlové se mu nijak nebrání. Nehledejme za diskuzí válku Bruselu, případně Berlína, proti Varšavě.

Evropská komise rozhodla, že prošetří kroky, které v posledních týdnech provádí polská vláda strany Práva a spravedlnosti (PiS). Ty totiž zavánějí porušováním principů právního státu.

Současná polská vláda vzešla z legitimních voleb a má tedy mandát od občanů, který nikdo – ani Evropská komise, ani kritické Německo – nezpochybňuje. Ovšem pozastavit se nad polskou situací a debatovat o ni je nepochybně namístě. Vláda premiérky Beaty Szydlové totiž skutečně přijímá kontroverzní zákony a provádí razantní změny.

Nejasný osud veřejnoprávních médií i ústavního soudu

Otázky vyvolaly některé razantní personální obměny, zejména ty ve vedení tajných služeb, či rezignace šéfa protikorupční agentury. Kontroverze provázely i změny zákona o ústavním soudu, které mohou vést k ochromení činnosti instituce. Toho se neobává jen Brusel, ale například i Lech Walesa, který vyzval k referendu o zákonu. „Vláda jedná proti Polsku, proti našim úspěchům, svobodě a demokracii,” řekl Walesa.

Zásadní změny vláda připravila veřejnoprávním médiím. Ředitelé televize, rozhlasu a tiskové agentury se nyní nově zodpovídají přímo ministru státního pokladu. V současnosti potom vláda PiS připravuje tzv. velký mediální zákon, který počítá s úplným zestátněním veřejnoprávních médií, jež tak budou plně závislá na penězích ze státního rozpočtu. Něco takového v Evropské unii nemá obdoby a protesty Evropské vysílací či Reportérů bez hranic jsou pochopitelné.

Diskuze, nikoliv válka

V takové situaci má Evropská komise k dispozici mechanismy, které mají situaci řešit. Logicky jich nyní využila, jelikož tak učinit musí, chce-li dodržovat evropskou legislativu. Nejde však o žádný diktát z Bruselu, jak se snaží kroky Evropské komise prezentovat protievropsky naladěné hlasy. Jde o naprosto standardní proces, který byl sice v praxi uveden poprvé, to ho ale samo o sobě nemůže dramatizovat a zbytečně posilovat právě ony protievropské hlasy.

Evropská komise zahájila s polskou vládou dialog a kabinet Beaty Szydlové se mu nijak nebrání. Naopak, polská premiérka na půdě Evropského parlamentu velmi vstřícně a ochotně vysvětlovala kroky své vlády. Přesně takováto debata je v současné situaci potřeba a je dobře, že probíhá. Nehledejme za diskuzí válku Bruselu, případně Berlína, proti Varšavě.

Evropa má koneckonců daleko závažnější problémy, jimž nyní musí čelit, a které pro nás musí být naprostou prioritou. Odpovědnost za Polsko nakonec stejně leží jen a pouze na polských občanech. Právě jejich úkolem, nikoliv úkolem Evropské komise nebo Německa, je zabránit návratu nesvobody, před nímž varoval Walesa.

 

Příspěvěk publikován i na www.sojdrova.cz

 

Reklama